Naša škola je na INOSTU 2017 predstavila tri zanimljiva i jednostavna projekta.

SAVREMENI SISTEM ZAŠTITE BANKOMATA

Podizanje novca sa bankomata dio je naše svakodnevnice, a svako od nas želi da se osjeća bezbjedno i u smislu zaštite svog računa. Međutim, često nismo ni svjesni da postoji veliki broj metoda napada na naš bankovni račun prilikom podizanja gotovine sa bankomata.

Neke od metoda napada su  SKIMMING, MAN IN THE MIDDLE, UREĐAJI ZA SKENIRANJE, ONLINE HACKING, ZLI BANKOMATI…

U cilju veće bezbjednosti i zaštite, naš projekat predstavlja posebno napravljen bankomat koji prilikom svake otkucane tipke, nasumično mijenja raspored brojeva i boja u kolonama. Na većoj daljini je skoro nemoguće da se vidi display. Prilikom ukucavanja PIN-a brojevi se dodatno šifruju.

Za ovaj projekat je naša škola na INOSTU dobila i bronzanu medalju i plaketu.

Projekti INOST 2017.
Projekti INOST 2017.

LASER MIKROFON

Laser mikrofon se uglavnom koristi kao uređaj za nadzor. Prvi put se koristio za vrijeme Hladnog rata. U našem projektu učenici su napravili uređaj koji može da prisluškuje osobu koja se nalazi iza stakla.

Najjednostavniji laser mikrofona se sastoji od laserskog izvora koji se odbija o vibrirajućih objekata. Odbijeni zrak se skuplja u foto senzor gdje se uz pomoć audio mono džeka pretvara u audio signal.

Ograničenje ovako sklopljenog projekta je to da laser mora biti postavljen pod određenim uglom i ne smije se pomjerati. Svjetlost koja se odbija od staklo mora da se vraća u foto senzor (solarnu ploču) i ne smije biti pomjerana inače dolazi do šuma.

Projekti INOST 2017.

PRIVATNI MONITOR

Riječ je o projektu koji su napravili učenici naše škole na čelu sa profesorom Danijelom Kozarcem.

Na prvi pogled tajanstveni monitor izgleda kao i svaki drugi osim što se na njemu golim okom može vidjeti samo čisto bijela slika. Međutim ako stavite specijalno izrađene polarizovane naočale, možete jasno vidjeti šta to zapravo bijeli monitor „sakriva“. Pogledom kroz posebne naočale dobijate pravu i čistu sliku sa svim podacima, informacijama, folderima i sadržajima koji se nalaze u računaru.

Monitori naših računara i mobilnih telefona su polarizovani i iz tog razloga mi možemo golim okom jasno vidjeti sve što radimo. Ako skinemo polarizaciju sa monitora, jedino što možemo vidjeti je čista bijela slika. Izradom naočala koje su polarizovane, dobijamo mogućnost da jasno vidimo sadržaj računara.

Mladi profesor, koji je sklon inovacijama, ističe kako je nešto ovako zapravo veoma zanimljivo i jednostavno napraviti, te da cijeli projekat košta ukupno 5KM, koliko koštaju specijalne naočale. Rad na računaru sa informacijama koje su sakrivene od radoznalih, pogodan je ljudima koji rade u kolektivu kao i inovatorima koji žele da zaštite neke ideje a ipak da rade normalno i sigurno čak i kad su drugi ljudi oko njih.  Pretpostavili smo, a na INOSTU i potvrdili da bi se ovom monitoru i naočalama posebno obradovali tinejdžeri.

Na ovakvim i sličnim inovativnim projektima se radi na časovima praktične nastave u našoj školi.