Ljudsko tijelo po svojoj prirodi zahtijeva kretanje i fizičku aktivnost, jer to i jeste njegova osnovna svrha. Upravo to je i razlog zašto se osjećamo odlično kada smo aktivni. Fizička aktivnost blagotvorno djeluje koliko na zdravlje tijela toliko i na mentalno, intelektualno i emotivno zdravlje.

Fizička aktivnost za djecu i mlade predstavlja izvanrednu  vaspitno-socijalnu aktivnost koja znatno može uljepšati  njihovo odrastanje i pomoći u razvitku zdravog tijela u odraslom dobu. Učestvovanje u sportskim aktivnostima omogućava mladima da uče o radu, liderstvu, samodisciplini, odgovornosti, toleranciji, razvija njihove vještine savladavanja različitih problema, uči ih istrajnosti, poštovanju autoriteta, jača njihov karakter, samopoštovanje i samopouzdanje.

Svjesni značaja i koristi koju pruža fizička aktivnost, u našoj  školi veliku pažnju posvećujemo sportu.

Sport
Sport

Pored redovnih časova nastave fizičkog vaspitanja, našim učenicima omogućili smo druženje i mimo školskog dvorišta u vidu besplatne rekreacije na Gradskom olimpijskom bazenu.  U nastavku navodimo nekoliko razloga zašto je dobro baviti se plivanjem:

  1. Dok plivate aktivirate sve mišićne grupe
  2. Jača tijelo i poboljšava kardio sposobnosti, ravnotežu, san i zdravlje kostiju
  3. Plivanjem se povećava kapacitet pluća
  4. Plivanjem se može baviti svako bez obzira na godine tjelesnu težinu ili fizičke sposobnosti
  5. Ublažava simptome astme
  6. Umanjuje rizik od dijabetesa
  7. Djeluje umirujuće
  8. Plivaje u moru, rijeci ili jezeru nas povezuje sa prirodom što doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju, umanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje
  9. Plivanje podmlađuje i smanjuje rizik od smrti čak za 50%
  10. Družićemo se i dobro zabaviti

Zbog svega navedenog neka plivanje bude i vaša navika…

Sport
Sport

Lijepo vrijeme i školski izleti idealni su za mnoge zabavne fizičke aktivnosti. Na prethodnom izletu u organizaciji naše škole ljubitelji fudbala uživali su na fudbalskom terenu, dok su ostali posmatrali i navijali. Profesor Vuk Todorović pripremio  je i posebne poligone koje su naši učenici i profesori prelazili u timskom i takmičarskom duhu razvijajući i pokazujući svoju spretnost i brzinu. Posebno oduševljenje izazivaju one stare ali uvijek atraktivne i zabavne igre TRKA U VREĆAMA i POVLAČENJE KONOPCA koje su praćene smijehom, radosnim i prijatnim uzbuđenjem.

Na izletima naše škole, pored samih sportskih aktivnost, posebno ističemo zajedničko učešeće učenika i profesora u igrama što navedene aktivnosti čini još zabavnijim.

Ovakvi izleti, u zdravom prirodnom okruženju, ispunjeni  raznim zabavnim aktivnostima divna su prilika za razvijanje timskog duha i saradnje, ali i izgradnju prijateljskih odnosa i povjerenja između učenika i profesora.

Sport
Sport
Sport

U sportskom duhu bio je i dio programa ovogodišnje svečanosti obilježavanja DANA ŠKOLE .

Na sportskom terenu škole organizovali smo TURNIR U MALOM FUDBALU za buduće srednjoškolce, gdje smo se svi zajedno družili i zabavili.

Sport
Sport

Neka istraživanja su pokazala da mladi koji se bave sportom imaju bolje ocjene i bolje se ponašaju u učionici zbog povezanosti discipline i radne etike. Ti podaci nedvosmisleno potvrđuju da sportski aktivna djeca imaju razvijene socijalne vještine, više su orijentisana na tim i imaju bolju fizičku kondiciju.

Vođeni idejom da damo doprinos popularizaciji sporta među mladima, odlučili smo da vam  predstavimo sportske nade naše Škole, te zavirimo malo u njihove živote i saznamo nešto više o njima: zašto vole sport, koliko treniraju, šta vole raditi u privatnom životu, šta očekuju u budućnosti i šta poručuju svojim vršnjacima. Pridružite nam se u nastavku i zajedno sa našim sportistima učestvujte u stvaranju zdrave svijesti o važnosti bavljenja sportom, te se i sami što prije pokrenite u pravcu stadiona, dvorane ili bazena.

LENA ALEKSANDRA KARALIĆ

Igram rukomet već pet godina, a karate treniram dugih deset godina.

Zašto se bavim sportom?

Rukomet sam počela trenirati zato što je to bilo kao neka „porodična tradicija“. U međuvremenu, rodila se velika ljubav između rukometne lopte, mene i linije od šest metara, na istrošenom parketu. Karate sam počela trenirati da bih se znala odbraniti kada bih došla u takvu situaciju na ovim, danas opasnim ulicama. I do danas sam ostala veliki borac na crveno-plavom tatamiju.

Baveći se sprotom čovjekova ličnost izrasta. Samopouzdanje raste. Granice se pomjeraju i svijet postaje veći. Učimo novo, stičemo neka nova prijateljstva za život i posjećujemo nove dimenzije nepoznatih gradova. To su razlozi zašto bih i drugima preporučila da se bave sportom. Svaki svoj ostvaren uspjeh i svaku svoju nagradu volim. To su, u stvari, nagrade za moju upornost, za moj trud i rad.

Sport
Sport

NIKOLA DESPOTOVIĆ

Sport kojim se bavim: džiju-džicu.

Mnogo je motiva koji su me potakli na bavljenje sportom. To je postala moja rutina, kao na primjer obrok: ako ne unesem dnevnu dozu, nije mi dobro.

Od motiva bih izdvojio: „Nikad ne odustaj“ i „Kad misliš da ne možeš više, znači da si tek počeo“. Najbolji rezultat koji sam postigao je osvojeno prvo mjesto na prvenstvu Republike Srpske.

I drugima bih preporučio da se bave sportom, prvenstveno zbog zdravlja, a ostalo dolazi samo po sebi.

SARA ULETILOVIĆ

Aktivno treniram karate od 2008. godine. Prije toga bavila sam se još plesom i folklorom. Krenula sam na karate zahvaljujući mom mlađem bratu, a najveća podrška su mi roditelji kojim me najčešće gledaju na takmičenjima.

Ovaj sport doprinosi jačanju karaktera, boljoj disciplini; kako jačanju tijela, tako i jačanju duha. Najdraži rezultat koji sam postigla je osvojeno prvo mjesto na „Banja Luka Openu“. Bavljenje sportom ne zahtijeva mnogo, a mnogo nam pomaže. Sport doprinosi boljoj koncentraciji i mentalnom zdravlju uopšteno. Još jedna dobra stvar je da kroz sport upoznajemo nove ljude. Zato bih i drugima preporučila da se bave sportom.

Sport
Sport

ANDREJ ĐUKUĆ

Sport kojim se bavim: košarka.

Moj motiv za bavljenje košarkom je ljubav, a ovaj sport doprinosi dobrom zdravlju.

Učestvovao sam na turnirima u Francuskoj 2014. i u Italiji 2016. godine.

Svima bih preporučio da se bave bilo kakvim sportom prvenstveno radi sebe, a i radi sticanja novih drugara.

STEFAN VUKMIR

Rukomet treniram više od sedam godina. Oprobao sam se i u košarci ali ipak sam se pronašao u rukometu jer mi više odgovara.

Od rezultata koji su mi ostali u najljepšoj uspomeni izdvojio bih pobjedu u finalu međunarodnog turnira u Slavonskom Brodu, za pehar i zlatnu medalju. Baveći se rukometom stekao sam mnogo prijatelja, a posebno pamtim ljetovanje u Igalu, u organizaciji kluba.

Brz, agresivan i spretan su tri riječi koje opisuju mene kao igrača na terenu. Mladima poručujem da se bave onim što vole.

Sport
Sport

BENJAMIN VIDOVIĆ

Sportom se bavim od četvrtog razreda osnovne škole, a poslednjih nekoliko godina sam u karateu. Prvo sam godinu dana trenirao plivanje, a onda su me privukle borilačke vještine.

Otišao sam u bokserski klub „Slavija, ali sam tamo dobio odgovor da sam premlad i da dođem za dvije godine! Zamislite to razočarenje! Bio sam baš uporan da krenem s nekim borilačkim sportom, a onda mi se posrećilo da ugledam reklamni plakat karate kluba „Sinđelić“. Odmah sam otišao na prvi trening i jako mi se svidjelo.

Treninzi su naporni ali ih radim pravilno i oprezno, tako da me povrede zaobilaze. Uvijek imam podršku roditelja, a na mečevima me najčešće gleda tata. Najdraže mi je prvo mjesto izvojevano u Daruvaru, u Hrvatskoj, na internacionalnom takmičenju. Strpljiv i brz su riječi koje me opisuju kao igrača.

VLADAN DRAGIČEVIĆ

Punih devet godina sam u košarci. Još kao mali volio sam gledati košarku, a i igrati kad izađem vani, pa sam jednog dana odlučio da uozbiljim tu priču. Imam veliku podršku roditelja koji me zajedno sa bratom, najčešće bodre na utakmicama.

Najslađa pobjeda mi je protiv „Čelika“ iz Zenice, kad smo dobili na produžetke, kako je najslađe. Kroz sport sam upoznao i stekao mnoge prijatelje, a kao najimpresivnije putovanje izdvojio bih Rim 2009. godine.

Požrtvovan, dobar ulaz i dobra odbrana su osobine koje me opisuju kao igrača. Mladima bih poručio kratko i jasno: BAVITE SE SPORTOM.

Sport

STEFAN GLAVIĆ

Rukometom se bavim više od deset godina. Smatram da je svaka pobjeda važna na svoj način i da ostaje u lijepom sjećanju.

Za mene poraz ne postoji, samo lekcija! Sport stvara prijateljstva tako da sam stekao mnogo drugara. Jedno od najboljih putovanja mi je bilo u Livno na završnicu BiH prvenstva.

Uporan, hrabar i čvrst su riječi koje opisuju mene kao igrača. Ambicije su mi da zaigram u njemačkoj Bundesligi, a san mi je da osvojim olimpijsku medalju.

ALEKSANDAR BRANKOVIĆ

U sportu sam praktično od malih nogu, a plivanjem se bavim od 2008. godine. Natupam za PK „Olimp“ iz Banja Luke.

Ranije sam kao i većina klinaca trenirao mnoge sportove: karate, fudbal, rukomet, a zatim sam krenuo na plivanje. Od prvog dana mi se jako svidjelo i od tada je plivanje sastavni i neizostavan dio mog života.

Za razliku od većine sportova, u plivanju su povrede rijetke, tako da je to poprilično bezbijedan sport. Podrška porodice mi je u dosadašnjoj karijeri bila od izuzetne važnosti. Pomagali su mi kad je bilo najteže i na tome sam im mnogo zahvalan.

Pamtim mnoge pobjede i sve su mi drage. Ipak, dva nastupa se izdvajaju,  a to su: „BANJA LUKA OPEN 2014“, gdje sam zauzeo drugo mjesto, iza jednog od najboljih svjetskih plivača-Čabe Silađija, a drugo kada sam postao apsolutni prvak BiH u prsnom stilu. Takmičenje koje mi je ostalo u sjećanju je i Balkanijada održana u Grčkoj.

Sport