БЕСЈЕДА БОЈАНЕ КЕРКЕЗ, ДОБИТНИЦЕ СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ – СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

  • Post category:blog / Vijesti

Бесједа Бојане Керкез, добитнице Светосавске награде 2022.

У склопу Светосавске академије посјетиоци су имали прилику да послушају бесједу посвећену лику Светог Саве, коју је написала Бојана Керкез, ученица четвртог разреда Медицинске школе СЦ „Љубиша Младеновић“. Бојана је и овогодишња добитница Светосавске награде, коју ученицима традиционално додјељује град Бања Лука за изузетан успјех у учењу, учешће у различитим ваннаставним активностима, као и за примјерно владање.

У уводном дијелу њене бесједе присјетили смо се тумачења истакнутих историчара српске културе по којима је средњи вијек симболично започео са Савиним одласком у манастир, а завршио одласком Доситеја Обрадовића из манастира, те како су два велика имена обиљежила просвјетитељски занос, за свакога од њих на другачији начин.

О Светом Сави Бојана започиње своју бесједу ријечима:

Прошло је већ девет вијекова од његовог живота, а ми га и данас поносно славимо као највећег просвјетитеља српског народа, његове културе, духовности, књижевности и умјетности. Да бисмо могли јасно да откријемо суштину просвјетитетељства Светог Саве, било би корисно присјетити се прекретница и важних корака које је учинио за своју отаџбину.

На линку можете погледати и послушати кратак одломак бесједе у извођењу наше ученице Бојане који говори о молби Стефана Првовјенчаног и обраћању брату Светом Сави након очеве смрти:

Зато те непрестано молим, о пречасни оче наш Саво, послушај глас који ти шаљем из дубине срца, и не презри мољења мојега, и, скупивши мошти Светога и Пречаснога, учини нам милост, потруди се и сам донеси пријатна мириса мошти Светога, да се просвети отачаство његово доносом моштију његових и доласком твојих…

У даљем излагању посјетиоци су имали прилику чути нешто више о животу, самим почецима просвјетитељских дана као и наставку учења, лика и дјела Светог Саве који је поставио темеље самосталности српске културе, цркве и духовног раста земље. Иза себе је оставио богато културно насљеђе, а посебан осврт у Бојанином излагању се односио на Савине особине и духовну снагу које је оставио за примјер свом народу.

Бојанина бесједа завршава се сљедећим ријечима:

У свијету обесмишљених вриједности нека нам је свима за примјер пут Светог Саве, његова несебичност, искреност и топлина. Будимо отворени према идејама и кренимо ка знању и људима чистог срца.

Свети Сава бесједа