Besplatni kursevi ruskog i njemačkog jezika za naše učenike

Besplatni kursevi ruskog i njemačkog jezika za učenike Srednjoškolskog centra “Ljubiša Mladenović”.

Pozivamo naše učenike da se prijave na besplatne kurseve njemačkog i ruskog jezika.

Srednjoškolski centar “Ljubiša Mladenović” prepoznaje važnost učenja stranih jezika i zato već nekoliko godina svojim učenicima omogućava besplatno pohađanje ruskog i njemačkog jezika (besplatni kursevi ruskog i njemačkog jezika). Učenici u školi imaju obavezan engleski jezik.

Svi zainteresovani đaci mogu se prijaviti kod Vesne Gojić, školskog psihologa, svaki radni dan.

Kurs ruskog jezika vodiće prof. Snježana Stanković. O svim detaljima – početku i samom toku izvođenja kursa bićete na vrijeme obavješteni.

Kurs njemačkog jezika vodiće prof. Nataša Tofil. Takođe, o svim detaljima u vezi kursa učenici će biti na vrijeme obavješteni.

ROK ZA PRIJAVU JE 18.10.

Zašto učiti ruski jezik?

Ruski jezik je jezik kulture. Iako nam se čini da je Rusija daleko, zastupljenost ruskog jezika u svijetu je zaista velika. Ukoliko želite da govorite i pišete jezikom kojim su pisali Puškin i Dostojevski prijavite se na naš besplatni kurs ruskog jezika.

Samo neke od prednosti koje dobijate učenjem ruskog jezika su: 

Kultura – ruski jezik je jezik kulture. Nijedna grana umjetnosti se ne može zamisliti bez Rusije i ruskog jezika. 

Posao – sve više se ruskih firmi i kompanija širi na svjetsko tržište. Ukoliko govorite ruski jezik možete se ostvariti u poslovnoj karijeri negdje u Rusiji ili u svijetu. 

Turizam – ruski turizam je veoma razvijen, tako da će vam poznavanje ruskog jezika omogućiti da lakše upoznate bogatu rusku istoriju.

Zašto učiti njemački jezik?

Prednosti za učenje njemačkog jezika su mnoge, a samo neke od njih su: 

U poslovnom životu – Komunikacija na njemačkom jeziku sa vašim njemačkim poslovnim partnerima vodi do stvaranja boljih poslovnih veza, a time i do boljih prilika za efikasniju komunikaciju – što osigurava uspjeh. 


Karijera – Poznavanje njemačkog jezika poboljšava Vaše šanse za zaposlenje u njemačkim firmama u vašoj zemlji i u drugim zemljama. 


Naučno-istraživački rad – Njemački jezik je drugi najvažniji jezik nauke. Njemačka se sa svojim doprinosom naučno-istraživačkom radu i razvoju nalazi na trećem mjestu na svijetu  i dodjeljuje istraživačke stipendije naučnicima i istraživačima iz inostranstva. 


Komunikacija – Razvoj na području medijskih, informatičkih i komunikacijskih tehnologija čine višejezičnu komunikaciju nužnom. 


Uživajte u književnosti, muzici, umjetnosti i filozofiji – Njemački je jezik Goethea, Kafke, Mozarta, Bacha i Beethovena. Produbite svoj doživljaj koji imate čitajući i/ili slušajući njihova djela na izvornom jeziku.

Mogućnosti studiranja i rada u Njemačkoj – Njemačka dodjeluje ogroman broj stipendija za studiranje u Njemačkoj.