Kako pobijediti anksioznost u toku pandemije?

Različite informacije iz pouzdanih i nepouzdanih izvora, uz činjenicu da se o novom virusu COVID-19 i dalje jako malo zna, a da je potencijalna opasnost velika, utiču da osjećate strah.

Izloženi ste povećanom riziku od zaraze virusom korona. Nažalost, izgubili ste blisku osobu ili ste preboljeli COVID-19? U redu je da se zbog nastale situacije osjećate tužno, usamljeno ili zabrinuto.

Teško je adaptirati se, savladati nove vještine i prihvatiti izmijenjen način života i rada, ne znajući koliko sve ovo može da traje i kakve posljedice mogu biti.

Često se ljudi trude da „budu jaki” i da se fokusiraju na rješenje problema, što je dobra strategija, ali se postavlja pitanje koliko dugo možete tako da funkcionišete.

Umor i iscrpljenost su očekivani ishodi jer svi mehanizmi rade punim kapacitetom već duži vremenski period. Odmor je potreban i poželjan. Pogledajte film, pročitajte knjigu, pustite omiljenu muziku, šetajte, pronađite nešto što vas ispunjava i „puni baterije“. 

Osim toga, porodica se suočava sa nizom izazova. Da bi porodični odnosi ostali zdravi, jaki i funkcionalni, potrebno je da se svi članovi osjećaju prihvaćeno i sigurno. Iz tog razloga je jako važno da razgovorate o svojim mislima i brigama, da potražite pomoć porodice, prijatelja ili možda stučnog lica.

Profesionalci u oblasti mentalnog zdravlja vam mogu dati adekvatnu stručnu pomoć i savjet. Oni se odnose na tehnike pomoću kojih se možete nositi sa strahom, osjetiti razumijevanje i olakšanje.

Savjeti:

1. Shvatite da je u redu ako se osjećate ansksiozno;

2. Nađite nešto što će vam okupirati um;

3. Pronađite nove načine da se povežete sa svojim prijateljima;

4. Fokusirajte se na sebe;

6. Budite ljubazni prema sebi i drugima;

7. Vježbajte, čitajte, šetajte!

Besplatna savjetodavna linija za djecu i mlade je „Plavi telefon“ koji vodi organizacija „Nova generacija“; broj telefona: 080 05 03 05. Ovo je telefonska linija za anoniman i povjerljiv razgovor o eventulanom problemu koji imaš.

Važno je da čuvate svoje mentalno zdravlje!

Vesna Gojić, psiholog