Ljetnja škola srpskog jezika – učešće naših učenica

Učenice naše škole Anastasija Sandić i Elena Aničić učestvovale su Manifestaciiji “Ljetnja škola srpskog jezika” u Tršiću, od 21. jula do 1. avgusta 2021. godine.

U organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Generalnog konzulata Republike Srbije organizovana je Ljetnja škola srpskog jezika, koja je trajala od 21. jula do 1. avgusta 2021. godine.

Program obuke prošle su Anastasija Sandić i Elena Aničić, učenice naše škole. Zajedno sa učenicima iz Hercegovine bile su jedine učesnice kurseva sa prostora Republike Srpske.

Elena i Anastasija slušale su sljedeće radionice: Digitalna humanistika i Jezička kultura.

Osim što su učile i marljivo radile, naše učenice su uživale u prirodi Tršića i upoznale nove prijatelje.

Prenosimo vam neke od njihovih utisaka: 

“Na prvoj radionici, zajedno sa drugim učenicima iz Srbije i Republike Srpske, bavile smo se digitalizacijom Vukovih poslovica, koje nikada do tada nisu bile digitalizovane.

Na radionici o jezičkoj kulturi upoznale smo se sa nekoliko različitih oblasti – od honorifika do kohezije i koherencije.

Naučile smo šta sve jedan govor treba da sadrži i kako da od sebe načinimo dobrog govornika, te smo u okviru tih oblasti započele pisanje naučnog rada koji bi trebao biti objavljen u februaru, kada će se održati i naučna konferencija u Beogradu.

Međutim, moramo priznati da nismo samo radile. Dane smo provodile u božanstvenoj prirodi Tršića i u druženju sa ostalim polaznicima koji su dolazili iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske.”

– Anastasija Sandić i Elena Aničić

Srednjoškolski centar “Ljubiša Mladenović” ponosan je na svoje učenice koje su dio svog raspusta provele na ovakavoj edukaciji i aktivnosti.