Održano drugo takmičenje u govorništvu na temu: „Ne učimo za školu, nego za život“

 Pravni fakultet Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka i Srednjoškolski centar „Ljubiša Mladenović“, 25. aprila 2015. godine bili su domaćini učenicima četvrtih razreda srednje škole, učesnicima drugog takmičenja u govorništvu.  Ovogodišnja tema takmičenja je bila misao Lucija Eneja Seneke: „Ne učimo za školu, nego za život.

Tokom takmičenja predstavljeno je 25 radova učenika četvrtih razreda srednjih škola iz Banja Luke, Kozarske Dubice, Srpca, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Bihaća, Ključa, Velike Kladuše, Sanskog Mosta i Bosanske Krupe.

Važnije i od takmičenja je međusobno upoznavanje i druženje učesnika takmičenja, kao i mogućnost da uče jedni od drugih. Zaista, postoji li ijedan drugi način da se savlada strah od učenja, učenja koje svakog čovjeka oplemenjuje i čini boljim.

Žiri ovogodišnjeg takmičenja činili su:

  • g-din Milorad Telebak, poznati lingvista, lektor i profesor banjalučkog Univerziteta, čovjek koji nas je mnogo puta nasmijao svojom inteligencijom i duhovitim dosjetkama i komentarima. Natjerao nas da se zamislimo nad greškama koje pravimo svakodnevno, a kojih često nismo ni svjesni. Svojim radom dao je ogroman doprinos da unaprijedimo svoj jezik i sačuvamo njegovo bogatstvo.
  • g-din Vedran Škoro, dobro poznato lice sa malih i velikih ekrana, osoba čije ime je već dugo vremena jedan od zaštitnih znakova javnog medijskog prostora i novinarstva u BiH, ali i šire regije. Novinar, autor i uredink popularnih emisija i talk show-a.
  • g-din Nikola Vojvodić, profesor Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka, uvaženi stručnjak za marketing i odnose s javnošću, iskusni poznavalac svih vještina i trikova javnog nastupa, koji lako prepoznaje sve nijanse i detalje javnog nastupa.

Pobjednik ovogodišenjg takmičenja je Miodrag Milošević, učenik Ekonomske škole iz Banja Luke.

Drugo mjesto je pripalo Minji Vranješ, učenici Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ iz Banja Luke.

Treće mjesto je osvojila Nevzeta Dizdarević, učenica Srednje medicinske škole iz Bihaća.

Četvrto i peto mjesto, po ocjeni žirija zauzele su Valentina Vukadinović i Rajka Milišić, učenice Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ iz Banja Luke.

Najbolja tri rada su nagrađena i novčano od strane PIM Univerziteta i Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ iz Banja Luke.

I ove godine, takmičenje je pokazalo da ponekada samo jedna riječ, ili samo slovo u jednoj riječi mogu promijeniti cjelokupan stav o onome o čemu govorimo. Po riječima predsjednika žirija, ovo takmičenje je i praznik demokratije i slobode govora.

Svim učesnicima takmičenja čestitamo na ostvarenom uspjehu, i želimo im mnogo uspjeha u njihovom budućem radu!