Učenici obilježili svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, obilježen je u Srednjoškolskom centru “Ljubiša Mladenović” na zanimljiv, kreativan i poučan način sa ciljem podizanja svijesti učenika i profesora o simptomima, značaju prevencije i liječenju dijabetesa.

Kroz program koji su pripremili učenici naše MEDICINSKE ŠKOLE, zajedno sa profesoricama Milenom Granula i Jelisavetom Kockar, u vidu prezentacije i  upoznali smo se sa problemom dijabetesa kao neizlječivog poremećaja metabolizma. 

Neke od najbitnijih činjenica:

  • u ovom trenutku širom svijeta sa dijabetesom živi 382 miliona ljudi
  • dijabetes je u većini razvijenih zemalja četvrti po redu uzrok smrtnosti
  • faktori rizika su nasljedni (genetski) faktori, autoimuni procesi, virusne infekcije pankreasa, gojaznost, visok holesterol, visok krvni pritisak, trudnoća, alkoholizam, hipertireoza, neki lijekovi (antireumatici, antihipertenzivi), emocionalni i fizički stres
  • simptomi dijabetesa su učestalo mokrenje, stalna žeđ, stalna glad, umor, pospanost, mršavljenje suva koža i sluzokože
  • dijabetes se liječi ishranom, fizičkom aktivnošću, oralnim antihiperglikemicima, inzulinom
  • komplikacije možemo spriječiti kontrolisanjem nivoa šećera u krvi, regulisanjem prekomjerne tjelesne težine, uravnoteženom ishranom, redovnom kontrolom krvnog pritiska i holesterola, izbjegavanjem pušenja, fizičkom aktivnošću, redovnim pregledom stopala

Program je završen mjerenjem šećera u krvi određenom broju prisutnih od strane naše učenika koji su učestvovali u prezentaciji, da bi se utvrdilo da li je u granicama normale tj. od 3 do 6,2 mmol/L.

U programu su učestvovali učenici a prezentaciju su pripremili učenici  2. razreda smjer  medicinski tehničari: Bojana Kerkez, Anastasija Sandić, Nemanja Blagojević, Elena Aničić i Nada Laloš.