ДАН РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА 2023.

Поводом Дана ружичастих мајица или националног дана борбе против насиља над вршњацима, Савјет ученика СЦ „Љубиша Младеновић“ Бања Лука придружио се овом глобалном покрету који се спроводи сваке задње сриједе у фебруару, као подршка у борби против вршњачког насиља.

Све је почело 2007. године када су средњошколца у граду Бервик у Канади вршњаци малтретирали јер је у школу дошао у ружичастој мајици. Неколико дана касније, његови пријатељи организовали су протест. Дејвид Шепхерд и Тревис Прајс такође су дошли у школу у ружичастим мајицама, купили су их још 50-ак и дијелили другим младићима.

Тревис је тада имао 17 година и схватио је да када се људи удруже, смисле нешто и проведу – да чине чуда. Када су подијелили све мајице својим другарима, малтретирани младић, који је такође био у школи, осјетио је олакшање и слободу од насилника. И то је била истина, јер се насилници више нису појављивали.

Акција је врло брзо постала глобална. Дан борбе против вршњачког насиља обиљежава се задње сриједе у фебруару, а обиљежава се у школама и другим институцијама.

Том приликом је Јована Икаловић, члан Савјета ученика из одјељења II2 разреда, путем презентације представила Дан ружичастих мајица, те значај и посљедице неадекватног рјешавања овог проблема. Савјет ученика је затим подијелио своја искуства по овом питању те додатно утврдио важност борбе против вршњачког насиља.

У Бањој Луци, 22.02.2023. године
Ана Галић мр, координатор Савјета ученика