PROJEKAT UČENIKA I PROFESORA MEDICINSKE ŠKOLE PRVA POMOĆ – ,,NAUČI, POMOZI DRUGIMA I SEBI“

Statistički pokazatelji govore da se u životu svakog od nas dogodi barem nekoliko situacija u kojima je potrebno pravovremeno, brzo i pravilno pružiti prvu pomoć povrijeđenoj ili unesrećenoj osobi

Da li su za prvu pomoć zaduženi samo medicinari ili je znanje iz ove oblasti potrebno svima nama?

Diskutujući o ovom pitanju, učenici i profesori  Medicinske škole Srednjoškolskog centra ,,Ljubiša Mladenović“su pokrenuli inicijativu za izradu projekta prve pomoći ,,NAUČI – POMOZI DRUGIMA I SEBI“. Njihova ideja vodilja je bila razbijanje predrasuda o  shvatanju da su za prvu pomoć zaduženi samo zdravstveni radnici, te podizanje svijesti, naročito kod mladih ljudi, o značaju edukacije i znanja iz oblasti prve pomoći.

S tim ciljem su  odlučili  da svoje znanje o zbrinjavanju unesrećenih, značaju adekvatnog i pravovremenog reagovanja u situacijama povrjeđivanja podijele sa svojim vršnjacima i obuče ih osnovnim tehnikama pružanja prve pomoći. Prevazilaženje straha i paničnog reagovanja, te isticanje značaja zadržavanje potrebne prisebnosti u situacijama povrjeđivanja takođe su bili ciljevi ovog projekta.

            Kroz tri edukativne radionice timovi prve pomoći su demonstrirali postupke zaustavljanja krvarenja, imobilizacije, kardiopulmonaelne reanimacije, zbrinjavanje opekotina kao i zbrinjavanje povrijeđenog kod zmijskog ujeda. Pored demonstrativnog dijela, radionice su obuhvatale i vježbu u sklopu koje su učesnici u projektu bili u prilici da vježbaju zbrinjavanje povreda uz pomoć naših edukativnih timova.

Projektom su bili obuhvaćeni učenici 15 Banjalučkih osnovnih škola i 18 edukatora, učenika Medicinske škole ,,Ljubiša Mladenović“.

Vrijednost i značaj ovog kreativnog projekta prepoznalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te je svojom podrškom dodatno motivisalo mlade edukatore.

Fotografije kazuju da su učenici zaista uživali, kako edukatori tako i učesnici, te da su u prijatnoj atmosferi učenici mogli da savladaju različite postupke pružanja prve pomoći. Ideja ima još, tako da nastavak projekta slijedi.