Obilježen Evropski dan jezika u našoj školi

Profesori srpskog i engleskog jezika su zajedno sa učenicima obilježili Evropski dan jezika u našoj školi.

Naša škola “Ljubiša Mladenović” je povodom Evropskog dana jezika realizovala niz različitih aktivnosti: radionice, kvizove i prevode zanimljivih i kreativnih tekstova.

U toku radionice bila je riječ o velikom broju jezika koji se danas koriste u svijetu. Profesorice engleskog i srpskog jezika, Snježana i Tamara, govorile su o različitim vrstama prevoda koje se svakodnevno koriste. To je bila prilika i za učenike, da oni na radionici vježbaju prevod. Tako je jedna učenica govorila na srpskom, a druga konsekutivno prevodila na engleski. To je bio primjer najčeščeg prevoda koji se koristi u praksi.

Takođe, na radionici je bila riječ i o čestim anglicizmima koji se koriste u našem svakodnevnom govoru. Učenici su i sami shvatili da je njihov vokabular prožet raznim stranim riječima. Naveli su da najčešće koriste engleske riječi poput: mood, post, share, vibe, story i sl.

Radionica je imala za cilj da pokaže važnost poznavanja i govora više od jednog jezika. Poznavanje više jezika povećava mogućnost našeg multikulturalnog razumijevanja, predstavlja bitan preduslov za razvoj privrednih društava i poboljšava šanse na tržištu rada. Dvojezičnost ili višejezičnost, takođe, je važna i u postizanju nekih određenih političkih ciljeva jer pomaže pri razumijevanju različitih naroda i na taj način unapređuje demokratiju.

Na Evropski dan jezika sa našim učenicima razgovarali smo i o značaju učenja različitih jezika. Poznavanje stranog jezika nije važno samo za komunikaciju, već nam pomaže upoznati razne kulture i običaje. Učenje stranih jezika od najranijih uzrasta uči djecu toleranciji, uvažavanju različitosti, donosi veliku prednost na tržištu rada, učenje stranih jezika povećava intelektualne sposobnosti.

Evropski dan jezika obilježava se 26. septembra svake godine u cijelom svijetu. Taj dan za cilj ima:

▪️jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Evropi;

▪️veće međukulturalno razumijevanje;

▪️podsticanje ljudi svih dobi na učenje jezika.

Evropski dan jezika uveli su Evropska komisija i Vijeće Evrope, koje predstavlja 800 miliona Evropljana iz 47 zemalja. Na ovaj dan se oragnizuju različite manifestacije na kojima učestvuju mnogi jezički i kulturni instituti, udruženja, fakulteti i, posebno, škole. Evropski dan jezika uveden je 2001. godine i od tada se obilježava svake godine. Časovi jezika, igre, predavanja, konferencije, radijske emisije i druge aktivnosti održavaju se širom Evrope 26. septembra.

U Srednjoškolskom centru “Ljubiša Mladenović” podstičemo učenike da se uključuju kako u različite radionice, aktivnosti, projekte, obilježavanje važnih datuma, isto tako i na kurseve stranih jezika.