ODRŽAN PRVI SASTANAK DEBATNOG KLUBA U OKVIRU PROJEKTA “KULTUROM DIJALOGA DO ZDRAVIH ŽIVOTNIH NAVIKA”

Učenici SC „Ljubiša Mladenović“ dobili su priliku učestvovanja u debatnom klubu, u okviru projekta „Kulturom dijaloga do zdravih životnih navika“, koji organizuje Udruženje građana „Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice“, pod mentorstvom naše profesorice Srpskog jezika i knjižovnosti, Snježane Stanković.

Edukator debatnog kluba, profesorica Branka Dubojević, održala je učenicima uvodno predavanje i navela neke od ciljeva same debate.

▪️Akademska debata je argumentovana i formalna rasprava dvije strane.
Kroz unaprijed određena pravila formata učenici će biti u prilici da istražuju suprotstavljene pravne i ekonomske modele, filozofske ideje, ekološke politike i druga aktuelna javna pitanja.

▪️Ovo debatu čini uspješnom i popularnom edukativnom metodom na obrazovnim institucijama širom svijeta, koje sa ciljem analiziranja problematike današnjice kroz suprotstavljene stavove, učenici obogaćuju svoje znanje i unapređuju razumijevanje stvarnosti u kojoj živimo.

▪️Debata ima za cilj proširiti slobodu govora, razvijati kulturu dijaloga i edukaciju mladih o aktuelnim temama iz regiona i šire.
Polaznici mogu da očekuju aktivnu i dinamičnu atmosferu, jer već poslije par uvodnih radionica na početnom kursu drže govore, prave argumente i istražuju aktuelne probleme iz svijeta.

Na ovaj način debata kod učenika razvija vještine poput kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i javnog govora.

Radujemo se sljedećem susretu!