Obilježen Evropski dan jezika

  • Post category:Vijesti

Svake godine, 26. septembra, Evropa slavi svoju višejezičnost. Prigodnim aktivnostima učenici i profesori Srednjoškolskog centra ,,Ljubiša Mladenović” obilježili su ovaj značajan dan.

Kada neko govori više od jednog jezika, od toga profitira ne samo on kao pojedinac, nego i cijelo društvo.

Poznavanje više jezika može povećati mogućnost našeg međukulturalnog razumijevanja, ali i poboljšati šanse na tržištu rada, te predstavlja bitan preduslov za rast privrednih društava.

Kod dostizanja određenih političkih ciljeva, poput razumijevanja među narodima i unapređenja demokratije, višejezičnost može umnogome doprinijeti.

Iz ovih i mnogih drugih razloga Evropska godina jezika, ustanovljena pri Vijeću Evrope i Evropskoj Uniji 2001. godine, imala je za cilj unapređenje međusobnog razumijevanja i jezičke raznolikosti, te omogućavanje učenja stranih jezika.

Kao rezultat uspjeha ovog projekta proistekla je ideja o Evropskom danu jezika, koji se od 2002. godine obilježava svakog 26. septembra, u kojem učestvuju razne jezičke i kulturne ustanove, udruženja, univerziteti i, prije svega, škole.

U našoj školi na ovaj dan organizovani su kvizovi opšteg znanja o jezicima svijeta ali i oni sa specifičnim pitanjima o srpskom jeziku.

Učenici su na zanimljiv način pokazali koliko znaju, upoznali se sa nekim specifičnostima, ali  postignuto je i ono što je bio krajnji cilj: pobuđivanje motivacije i interesovanja za ovu oblast, te isticanje značaja poznavanja stranih jezika.