ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

U čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju, učenici Srednjoškolskog centra “Ljubiša Mladenović” prigodnim programom i ove godine su podsjetili sve prisutne na život i djelo Svetog Save.
Sveti Sava, prosvjetitelj, prvi arhiepiskop srpski, tvorac naše samostalne crkve, duhovni graditelj države, prvi zakonodavac, dalekovid političar, diplomata, izmiritelj zavađene braće i time spasilac Srbije, predstavlja simbol svih težnji ka dobru.

Rijetko se negdje može naći tako velika, otmjena, čista i potpuna figura koja u sebi objedinjuje učitelja i državnika, političara i svetitelja, humanistu i hodočasnika, mudraca i pisca, a sve to je bio Sveti Sava.
“Mi mu se svaki put vraćamo sa željom da neko novo zrno njegove mudrosti osvijetlimo i tako produžimo njegovo trajanje u nama i kroz sve nas proslijedimo dalje”, poručili su učenici.

Prisutne je pozdravila direktorica škole Danijela Jokanović koja je čestitala školsku slavu svim učenicima, studentima i profesorima riječima:
,,Želja mi je da istinske ljudske vrijednosti i duh Savinog učenja ispunjavaju ne samo ovaj, već svaki dan našeg života, da postanu naša lična mudrost i opredjeljenje sa kojim ćemo koračati kroz život, da gradimo onaj najveći i najznačajniji hram koji svako od nas može u sebi da izgradi, hram dobrote i čestitosti.”

Direktorica je pohvalila uspješne učenike, kao i ovogodišnju dobitnicu nagrade Grada, koja se povodom Savindana uručuje najuspješnijim učenicima, Ivani Ćulibrk.
Učenik četvrtog razreda, Marko Vidović, posebno je pohvaljen i nagrađen od strane Nastavničkog vijeća za odnos prema radu, kao i za nesebičan doprinos svim školskim aktivnostima i učešće u školskim projektima. 👏

Zahvaljujemo se našim učenicima i profesorici Srpskog jezika i književnosti, Snježani Stanković na divnim porukama i podsjećanju na značaj lika i djela našeg velikog prosvjetitelja, kao i na atmosferi koja je uz miris svijeće i tamjana upotpunila ovaj svečani dan.