Svetosavska akademija

  • Post category:Vijesti

Povodom Savindana učenici Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ prigodnim programom i ove godine su oživjeli duh prošlosti i podsjetili sve prisutne na život i djelo Svetog Save.


Sveti Sava, prosvetitelj, prvi arhiepiskop srpski, tvorac naše samostalne crkve, duhovni graditelj države, prvi zakonodavac, dalekovid političar, diplomata, izmiritelj zavađene braće i time spasilac Srbije, predstavlja simbol svih težnji ka dobru.

Rijetko se negdje može naći tako velika, otmena, čista i potpuna figura koja u sebi objedinjuje učitelja, i državnika, političara i svetitelja, humanistu i hodočasnika, mudraca i pisca, a sve to je bio Sveti Sava.

Mi mu se svaki put vraćamo sa željom da neko novo zrno njegove mudrosti osvijetlimo i tako produžimo njegovo trajanje u nama i kroz sve nas proslijedimo dalje.

„Želja nam je da istinske vrijednosti i duh Savinog učenja ispunjavaju svaki dan našeg života, da postanu lična mudrost i opredjeljenje za život“, bila je poruka učenika naše škole.

Na Svetosavskoj akademiji istaknuta je i pohvaljena dobitnica ovogodišnje Svetosavske nagrade Grada Banja Luka, učenica četvrtog razreda naše škole, Angela Kalaba.