SVETOSAVSKA AKADEMIJA U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU „LJUBIŠA MLADENOVIĆ“

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU
„LJUBIŠA MLADENOVIĆ“

     I ove godine Svetosavska akademija u Srednjoškolskom centru „Ljubiša Mladenović“ bila je veoma svečana i na zavidnom nivou. Učenici su pod rukovodstvom i organizacijom profesorice srpskog jezika i književnosti Smiljane Antonić proveli prisutne putem hodočašća, kojim je Sveti Sava prošao. U punom amfiteatru, ispunjenom zvucima crkvene muzike, mirisom svijeća i tamjana, svi smo imali osjećaj kao da je Savin duh prisutan i da je ovaj svetac među nama. Program prožet dubokim, moralnim mislima, naveo nas je da se zapitamo – ko smo, odakle smo i kojim putem treba da idemo!

Stihovi Vaska Pope: „Putuje bez puta, a put se pred njim rađa“ bili su misao vodilja ovogodišnje Svetosavske akademije. Učenici su nam na slikovit i produhovljen način ispričali priču o tom putu. Putu kojim svako od nas u životu prođe. Putu dobra i zla, uspona i padova, putu vlastitih izbora.

Na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji posebno su istaknute i pohvaljene dvije učenice.

Teodora Grajić – dobitnica Svetosavske nagrade Grada Banja Luka, koju svake godine uručuje Gradonačelnik Grada na svečanosti u Banskom dvoru.

Rajka Milišić – dobitnica druge nagrade za najbolju priču o Svetom Savi, za koju je konkurs raspisalo Društvo „Sveti Sava“ u Beogradu. Ona je ovom prilikom pročitala kratki odlomak svoje priče.

Na kraju svečanosti prisutnima se obratio gospodin Radenko Đurica, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka .

„Sve dok postoje učenici koji na ovakav način govore o Svetom Savi, koji srcem i dušom osjećaju veličinu Savinog djela, možemo biti sigurni da će putem koji je Sava ucrtao na nevidljivoj mapi, imati ko da ide“ rekla je na kraju programa profesorica Smiljana Antonić.