Svjetski dan borbe protiv dijabetisa

  • Post category:Vijesti

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, obilježen je u Srednjoškolskom centru “Ljubiša Mladenović” na zanimljiv, kreativan i poučan način sa ciljem podizanja svijesti učenika i profesora o simptomima, značaju prevencije i liječenju dijabetesa.

Kroz program koji su pripremili učenici naše MEDICINSKE ŠKOLE zajedno sa profesoricom u vidu prezentacije i igrokaza upoznali smo se sa problemom dijabetesa kao neizlječivog poremećaja metabolizma.

Neke od najbitnijih činjenica:

  •  u ovom trenutku širom svijeta sa dijabetesom živi 382 miliona ljudi
  • dijabetes je u većini razvijenih zemalja četvrti po redu uzrok smrtnosti
  • faktori rizika su nasljedni (genetski) faktori, autoimuni procesi, virusne infekcije pankreasa, gojaznost, visok holesterol, visok krvni pritisak, trudnoća, alkoholizam, hipertireoza, neki lijekovi (antireumatici, antihipertenzivi), emocionalni i fizički stres
  • simptomi dijabetesa su učestalo mokrenje, stalna žeđ, stalna glad, umor, pospanost, mršavljenje suva koža i sluzokože
  • dijabetes se liječi ishranom, fizičkom aktivnošću, oralnim antihiperglikemicima, inzulinom
  • komplikacije možemo spriječiti kontrolisanjem nivoa šećera u krvi, regulisanjem prekomjerne tjelesne težine, uravnoteženom ishranom, redovnom kontrolom krvnog pritiska i holesterola, izbjegavanjem pušenja, fizičkom aktivnošću, redovnim pregledom stopala

Program je završen mjerenjem šećera u krvi određenom broju prisutnih od strane naše učenice Tanje Katić, da bi se utvrdilo da li je u granicama normale tj. od 3 do 6,1 mmol/L.

U programu su učestvovali učenici Ilijana Jokić, Angela Kalaba, Anđela Suvajac, Nikolina Pevulja, Tanja Katić, David Stanić i profesorica Biljana Marjanac.