ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Najveća vrijednost svakog pojedinca je zdravlje. Zdrav život nije nešto što nam je urođeno, već mora da se uči, razvija i stiče tokom života. Isto tako, zdravlje ne možemo birati, ali zato možemo izabrati zdrav stil života!

Zdrave životne navike predstavljaju aktivnu ulogu svakog pojedinca u očuvanju i odgovornom ponašanju prema vlastitom zdravlju.

ZDRAV STIL ŽIVOTA = ZDRAVA ISHRANA + FIZIČKA AKTIVNOST + KVALITETAN SAN + DOBRA ORGANIZACIJA + POZITIVNI STAVOVI O ŽIVOTU!

ZDRAVA ISHRANA

Jedna od najvažnijih stvari u vezi sa zdravim životnim navikavama jeste ZDRAVA ISHRANA!

Kako bi naš imuni sistem bio jak, važno je da vodimo računa koje namirnice unosimo u naš organizam. U današnje vrijeme, u kojem je većina aktivnosti organizovana online sve manje je provođenja kvalitetnog slobodnog vremena i kada su većini telefoni zamijenili realni život biranje zdrave ishrane može biti izazov.

Nepravilna ishrana – industrijska hrana i preskakanje glavnih obroka glavni su krivci narušenog zdravlja.

FIZIČKA AKTIVNOST

Uz pravilnu ishranu važno je da imamo i fizičku aktivnost – ljudsku vitalnu potrebu bez koje čovjeku nedostaje osnovna pokretačka snaga skoro svih vitalnih funkcija. U nedostatku fizičke aktivnosti ozbiljno su smanjene i ugrožene osnovne motorne sposobnosti – snaga i izdržljivost. Kretanje predstavlja neophodan uslov biološkog opstanka.

KVALITETAN SAN

Uz zdravu ishranu i fizičku aktivnost ide KVALITETAN SAN! Provođenje vremena uz telefon i računar, igrajući igrice, ili aktivnosti na društvenim mrežama do kasnih sati drastično mijenja i narušava našu motivaciju, donošenje odluka ali i tjelesnu težinu, kao i mnoge druge nepovoljne odlike našeg psihičkog i fizičkog stanja.

A isto tako, ne vodite se činjenicom da je „spavanje – izgubljeno vrijeme“, nego shvatite da nespavanje uzrokuje brojne loše posljedice…

DOBRA ORGANIZACIJA

Svaki dan trebamo izdvojiti vrijeme na obaveze koje nam se baš i neće raditi, ali su sastavni dio našeg života, obično pod tim podrazumijevamo školovanje ili posao. A isto tako dio vremena moramo izdvojiti za ostale aktivnosti u danu – odmor, pauza, ishrana, druženje i zabava i slično…

Kako bismo pronašli balans između obaveza i odmora – dobra organizacija nam može biti od velike koristi!

Možete sebi napraviti plan za dnevne obaveze. Ukoliko imate obavezu poput učenja, napravite tačan raspored po satima kada ćete početi, napraviti pauzu, jesti i slično. Na ovaj način imaćete vremena za sve i aktivnosti će vam biti produktivnije.

POZITIVNI STAVOVI O ŽIVOTU

Ako želite da budete uspješni u stvarima koje čine vašu svakodnevicu, vaš život, morate imati pozitivan stav prema svemu što vas okružuje. Na ovaj način ćete dobiti mnogo više prilika, a problema i nepovoljnih životnih situacija sve manje. Stav je važan dio vaše ličnosti i razvijanje 5 nivoa ličnosti:

          Vrline
          Uvjerenja
          Očekivanja
          Akcije
          Stav

Kad budete imali pozitivne vrline živjećete sa uvjerenjem da je svijet pozitivno mjesto i da imate šanse za uspjeh. Na taj način pozitivno usmjeravate svoje akcije i rezultat će sigurno biti POZITIVAN!