SVETOSAVSKA AKADEMIJA

SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Prosvjetiteljstvo Svetog Save izviralo je iz bezrezervnog bogoljublja i požrtvovanog čovjekoljublja i zato je ostalo tako trajno i neprolazno. Svojom vjerom i istinskom željom da ostvari postavljeni cilj uspio je da dosegne nebeske visine.

Povodom Svetosavlja učenici Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ prigodnim programom su oživjeli duh prošlosti i podsjetili sve prisutne na Savin život i djelo. Mudrac, pisac, propovjednik narodne vjere, državnik, graditelj, miritelj zavađenih, zaštitnik ubogih, zakonodavac i prosvjetitelj, sve to je bio Sveti Sava. Sve čega se u svom životu dotakao, sve o čemu je mislio ili o čemu je sanjao postajalo je temelj, nepresušni izvor, neugasiva iskra.

“Sveti Sava nam je pokazao put kojim treba da idemo, a naše je da ga slijedimo“, bila je poruka koju su nam učenici na ovoj svečanosti prenijeli.

Na Svetosavskoj akademiji istaknuta je i pohvaljena dobitnica ovogodišnje Svetosavske nagrade Grada Banja Luka, učenica četvrtog razreda naše škole, Rajka Milišić.

            U završnom dijelu programa, prisutnima su se obratili rektorica PIM univerziteta, prof. dr Snežana Vujanić-Pantelić i akademik, prof. dr Sokol Sokolović, koji su istakli značaj Svetog Save, veličinu njegovog djela i ukazali na prave životne vrijednosti.

Rajka Milišić – dobitnica Svetosavske nagrade Grada Banja Luka

 Povodom školske slave – Svetog Save, 27.1.2016. godine, na svečanosti u Banskom dvoru, dodijeljene su nagrade Grada Banja Luka najuspješnijim srednjoškolcima.

Učenica Srednjoškolskog centra ,,Ljubiša Mladenović” Rajka Milišić dobitnica je ove prestižne nagrade za 2016. godinu.

Rajka Milišić je rođena 12.3.1997. godine u Banjoj Luci. Učenica je četvrtog razreda Ekonomske škole Srednjoškolskog centra ,,Ljubiša Mladenović”. Pored visokog školskog postignuća ističe se aktivnim učešćem, u raznim vannastavnim aktivnostima, naročito u okviru dramske i literarne sekcije.

Učestvovala je na brojnim takmičenjima gdje je ostvarila zapažene rezultate. Neki od njih su:

  • Prva nagrada za kratku priču na temu ,,Majka“– dodjeljuje Književni klub Bogoljub Jasika i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva ,,Pravoslavlje“, Kruševac;
  • Druga nagrada na Svetosavskom književnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola Srpske, Srbije i rasejanja – dodjeljuje Društvo ,,Sveti Sava“, Beograd;
  • Četiri nagrade za drugo mjesto i četiri nagrade za treće mjesto na Međunarodnom takmičenju poezije i kratkih priča – dodjeljuje Scena svih kreativnih, Novi Sad;
  • Diploma za najosjećajniju pjesmu 2014. godine na temu ,,Ljubavi, čežnjom te zovem“, u kategoriji mlade nade pjesništva – dodjeljuje Klub umjetničkih duša, Mrkonjić Grad;
  • Diploma za najzavodljiviju pjesmu 2015. godine, na temu ,,Sjećanje na ljubav“, u kategoriji nade pjesništva – dodjeljuje Klub umjetničkih duša, Mrkonjić Grad.
  • Učešće na smotri besjedništva 2014. godine – Novi Beograd, hram Svetog velikomučenika Georgija kao i učešće na smotri besjedništva u organizaciji PIM univerziteta Banja Luka na temu ,,Ne učimo za školu, nego za život“.