BLOG ZA RODITELJE – PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

  • Post category:kutak

Poštovani roditelji,

Donijeti odluku  o tome koje buduće zanimanje izabrati za svoje Dijete i koju srednju školu upisati, nije nimalo jednostavno. Bitno je spoznati sposobnosti vašeg deteta, interesovanja i i vrijednosti.  Sam proces donošenja ove važne odluke naziva se profesionalna orijentacija.

Vi, kao roditeji budućih srednjoškolaca, možete im pomoći u procesu informisanja o vrstama zanimanja, uslovima koje treba da ispunjavanju da bi se opredijelili za određeno zanimanje, te potrebnim sposobnostima.

Kao roditelj želite da vaše dijete napravi “pametan izbor”, ali s obzirom na činjenicu da je današnje tržište rada veoma promjenljivo taj izbor nije imalo lak. Potrebno je napraviti balans, odnosno da izbor zanimanja odgovara djetetovim interesovanjima, ali istovremeno da vodi relativnoj materijalnoj situiranosti. Izazov je utvrditi granice do kog nivoa biti uključen u proces donošenja odluke, a koliko odluku prepustiti djetetu?

Možete razgovarati sa djecom koji im je omiljeni nastavni predmet, koje oblasti nastavnog programa im pričinjavaju zadovoljstvo u učenju. Ispitajte da li su im interesovanja usmjerena na fizičke ili umne aktivnosti, da li je veći interes za ljude ili objekte i mašine itd.

Jedna od tehnika koju možete da primijenite jeste da vi i dete zasebno napravite listu zanimanja i da date argumente za svoje prijedloge. Cilj ove tehnike nije nametanje mišljenja ili saglasnost u pogledu izbora, već pomoć oko sagledavanja svih aspekata iz oba ugla, koji su važni pri izboru zanimanja / srednje škole.

Vesna Gojić, psiholog škole