OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ZAŠTITE POTROŠAČA

  • Post category:Vijesti

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ZAŠTITE POTROŠAČA
PROJEKAT „ISKORISTI SVOJE PRAVO – INFORMIŠI SE“

 

Povodom obilježavanja svjetskog Dana zaštite potrošača, Srednjoškolski centar „Ljubiša Mladenović“ i PIM univerzitet realizuju projekat „Iskoristi svoje pravo – informiši se“. Cilj ovog projekta je doprinos informisanosti i podizanju svijesti populacije mladih (15-19 godina) o pravima koje imaju kao potrošači. U realizaciji projekta će učestvovati profesori i učenici naše škole, kao i predstavnici institucija koje se bave ovim pitanjem. Realizacija aktivnosti obuhvata mjesec februar i mart.

U periodu od 3.2.2014. godine do 28.2.2014.godine izvršeno je prikupljanje podataka putem upitnika o stavovima i informisanosti mladih o pravima potrošača.

U četvrtak 13.3.2014.godine, sa početkom u 11:00h, u kabinetima Srednjoškolskog centra, će biti realizovane tematske radionice uz prisustvo gostiju.


Radionica :
„Odluči se, zdravo ili lijepo“

Moderator: prof. Aleksandra Srdić i prof. Marija Erceg;

Gosti: prof.dr Čedomir Crnogorac, profesor Prirodno – matematičkog

 fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci;

 

Radionica: „Moć utiska, napravi izbor“

Moderator: prof. Dijana Jović;

Gosti: Dušan Srdić i Slaviša Kajkut, Udruženje potrošača „Reakcija“ Banja Luka

 

Radionica: „Korak ka finansijskom obrazovanju“

Moderator: prof. Dragana Sofrenović;

Gosti: Mr Perica Rajčević, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH

 ( Filijala Banja Luka);

Vladimir Rudić, ombudsman za bankarski sistem RS

Tanasije Sofrenović, specijalista za sprečavanje kreditnih prevara.

 

Promoteri će u periodu od 11:30h do 14:00h dijeliti letke na različitim lokacijama grada Banja Luke i na taj način informisati građane o pravima potrošača i o otvorenom predavanju koje će se održati drugi dan u Amfiteatru PIM univerziteta.


U petak, 14.3.2014. godine
sa početkom u 5 do 12, u Amfiteatru PIM univerziteta, će se održati otvoreno predavanje u sklopu projekta „Iskoristi svoje pravo – informiši se“, uz prisustvo predstavnika institucija koje se bave pitanjima zaštite prava potrošača:

–          G-đa Ljiljana Ćulum, Ministarstvo trgovine i turizma RS;

–          G-đa Branka Surtov, glavni tržišni inspektor;

–          Predstavnik Privredne komore RS;

–          Predstavnik udruženja „Pokret potrošača RS“.
U okviru predavanja će biti prikazani rezultati istraživanja o stavovima i informisanosti mladih o pravima potrošača, koje je sproveo naš istraživački tim, te zaključci sa radionica koje će biti realizovane dan ranije.

Prisutni će imati priliku da od predstavnika institucija koje se bave ovim pitanjem dobiju niz važnih informacija o korišćenju svojih potrošačkih prava.

Aktivnost će se završiti igrokazom „Probudimo svijest čovjeka“ u izvođenju učenika Srednjoškolskog centra i uručenjem zahvalnica gostima.