Obilježen svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Obilježen svjetski dan borbe protiv dijabetesa u našoj školi.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se  obilježava 14. novembra svake godine u više od 170 država svijeta još od 1991.godine, kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je „ključ“ koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju.

Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.

Upozoravajući podaci u svijetu i BiH

Dijabetes je jedan od najbrže rastućih zdravstvenih izazova u 21. vijeku. Prema podacima Internacionalne dijabetes federacije (IDF), broj odraslih koji žive s dijabetesom je preko tri puta povećan posljednjih dvadeset godina. IDF procjenjuje da 9,3% odraslih starosti 20 – 79 godina i 1,1 milion djece i adolescenata mlađih od 20 godina živi s dijabetesom, te da će do 2030. godine 578 miliona odraslih širom svijeta živjeti s dijabetesom.

Iako je započeo proces prikupljanja podataka oboljelih od dijabetesa u Federaciji BiH putem prijava, registar još nije zaživio. U PZZ-u u 2020. godini je registrirano 72.797 oboljenja, što je više nego u 2019. godini (64.594).

Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u BiH od 1.000 stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još uvijek ne znaju da imaju šećernu bolest.

Simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.

Kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem učinici medicinske škole organizovali su u centru grada Banja Luke besplatno mjerenje šećera u krvi građanima. Naše učenice su na Trgu Krajine provele dva sata i za to vrijeme šećer je izmjerilo oko 200 ljudi.

Takođe, u našoj školi organizovano je mjerenje šećera svim učenicima, profesorima i ostalom zaposlenom osoblju.

Pored praktičnog djela i kontrolisanja šećera učenici su imali priliku da poslušaju predavanje doktora medicine Srđana Gostića.

Profesor Srđan je učenicima govorio o samom nastanku bolesti, liječenju, ali i o tome šta sve treba da uradimo da ne dođe do bolesti. Tako nam je savjetovao da se hranimo zdravo, izbjegavamo konzumaciju cigareta i alkohola, bavimo se umjerenom fizičkom aktivnošću, regulišemo tjelesnu težinu (ukoliko imamo problem sa tim) i svakako izbjegavamo stres i stresne situacije.

Na ovakav način Srednjoškolski centar “Ljubiša Mladenović” se pridružio mnogobrojnim svjetskim institucijama, bolnicama i školama koje svake godine obilježavaju ovaj važan dan.