Obilježavanje jubileja, 10 godina postojanja i rada Srednjoškolskog centra ,,Ljubiša Mladenović“ DA NAŠA ŠKOLA ŽIVI JOŠ DUGO GODINA!

Obilježavanje jubileja,

10 godina postojanja i rada Srednjoškolskog centra ,,Ljubiša Mladenović“

DA NAŠA ŠKOLA ŽIVI JOŠ DUGO GODINA!

Obilježavanje jubileja, deset godina postojanja i rada Srednjoškolskog centra ,,Ljubiša Mladenović“,  bila je prilika da ovaj poseban dan podijelimo sa  našim dragim prijateljima, onima koje izuzetno cijenimo i koji su uvijek bili uz nas, ali i sa našim profesorima, učenicima i njihovim roditeljima.

Kroz podsjećanje na početke, na hrabrar i odlučan korak  ka ostvarenju jedne plemenite ideje, ideje stvaranja novog, drugačijeg i posebnog koncepta obrazovanja, obrazovanja u čijem će središtu biti učenik, onaj koji traži priliku da pokaže koliko može, koji traži izazov, podršku i mogućnost da se osjeća kao dio nečeg velikog i korisnog, započeli smo ovo predivno veče prožeto mnoštvom emocija.

Riječju smo prošetali, korak po korak, kroz proteklih deset godina, kroz period izgradnje, sazrijevanja, napredovanja  i usavršavanja našeg rada. Prošetali smo kroz period tokom kojeg smo nastojali da realizujemo mnoge ideje, dostignemo postavljene ciljeve ali i učimo iz onog što nije najbolje urađeno.

Prisutnim gostima su se, kroz igrokaz ,,Moć riječi“,  predstavili naši učenici sa željom da pokažu koliko riječ može da bude oštra i blaga, velika ili neprimjetna, ubilačka ili ona koja spašava, pokazujući kako riječ može da nas uzdigne do najviših visina  ili uništi i ponizi, kako može da bude lijepa i umilna, topla i obećavajuća, ispunjena ljubavlju i saosjećanjem.

Riječ po riječ, učenici su učinili da, na nekoliko minuta, svi prisutni ostanu bez riječi i da jedini njihov izraz bude aplauz.

Uz proglašenje najuspješnijih učenika u školskoj 2015/16. godini, najuspješnijeg odjeljenja i učenika generacije, sa rođendanskom željom, DA NAŠA ŠKOLA ŽIVI JOŠ DUGO GODINA, završen je prvi dio večeri  posvećen obilježavanju našeg jubileja.

U nastavku svečanosti, u svom obraćanju prisutnim gostima, direktorica škole je istakla veliku i istinsku podršku i doprinos osnivača škole, PIM univerziteta, u podizanju kvaliteta nastave, stručnoj edukaciji zaposlenih ali i  realizaciji svih ideja i  školskih projekata, naglašavajući da je teško u nekoliko rečenica predstaviti rad koji obilježi jednu školsku godinu, a još teže ispričati priču o jednoj deceniji. ,,Zbog toga  smo vrata naše škole otvorili za sve dobronamjerne posjetioce, roditelje, naše nekadašnje učenike , ali i one koji žele da postanu dio nas”, rekla je direktorica i srdačno pozvala sve prisutne da pogledaju sadržaje koje su učenici sa svojim profesorima željeli da predstave u čast jubileja.

Tako je ovo veče bila prilika da svi prisutni prošetaju kroz sale i učionice Srednjoškolskog centra, pogledaju zanimljive igrokaze, rezultate učeničkih projekata ali i mnoštvo ostalih zanimljivih sadržaja koji čine školski život.

Kao dobri domaćini, nasmijani, spontani i veseli, učenici i profesori su izazvali oduševljenje i mnoštvo pozitivnih komentara, ali i sjetu kod prisutnih posjetilaca.

DRUGI DAN

Drugi dan posvećen obilježavanju našeg jubileja protekao je u takmičarskom duhu. Naši dragi gosti bili su učenici osnovnih škola iz Banje Luke, učesnici u projektu ,,PRVA POMOĆ, NAUČI, POMOZI DRUGIMA I SEBI“.

Projektom su bili obuhvaćeni učenici 15 Banjalučkih osnovnih škola i 18 edukatora, učenika Medicinske škole ,,Ljubiša Mladenović“.

Vrijednost i značaj ovog projekta podržalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te je svojom podrškom dodatno motivisalo naše medicinare, mlade edukatore koji su odlučili da svoje znanje o zbrinjavanju unesrećenih, značaju adekvatnog i pravovremenog reagovanja u situacijama povrjeđivanja podijele sa svojim vršnjacima i obuče ih osnovnim tehnikama pružanja prve pomoći.

Da su svoj zadatak uspješno izvršili, pokazalo se upravo u završnom koraku ovog projekta,  takmičarskom djelu, koji smo u našoj školi organizovali za sve zainteresovane timove, učesnike u projektu.

Učsnici su pokazali veliku motivaciju, interesovanje, ali moramo priznati i znanje u zbrinjavanju osnovnih povreda za koje su obučavani tokom projekta.

            Članovi komisije, naši profesori, ljekari i učenici Medicinske škole imali su ne lak zadatak da izaberu najbolji tim. Po pravilima takmičenja, korektno, podržali su to i ostali učesnici i svi prisutn, za najbolji tim tokom ovog takmičenja proglašeni su predstavnici Osnovne škole ,,Ivan Goran Kovačić“:

 1. Jovana Budiša
 2. Bojana Grandić
 3. Milica Milinović
 4. Marko Kapetonović

Uz prigodne nagrade, u veselom duhu i prijatnom raspoloženju, nastavili smo naše druženje.

Nakon takmičarskog dijela otvorili smo  sale i učionice  škole kako bi  naši učenici budućim srednjoškolcima mogli predstaviti svoja zanimanja, šaljive i zanimljive igrokaze, rezultate učeničkih projekata ali i mnoštvo ostalih zanimljivih sadržaja koji čine školski život.

TREĆI DAN

 

Treći dan obilježavanja našeg jubileja bio je, takođe, posvećen budućim srednjoškolcima, učesnicima u našim projektima.

Svečanom dodjelom certifikata polaznicima ,,MALE ŠKOLE PROGRAMIRANJA“ uz pohvale za njihov vrijedni rad, izuzetno ponašanje i zahvalnost za učešće u projektu, završeno je naše ovogodišnje druženje.

Certifikate je svim polaznicima, uz prisustvo uprave Škole i Osnivača dodijelio mr Boris Damjanović koji je i vodio ovaj projekat.

 

 

U subotu, 14.5. 2016., uručene su nagrade i učesnicima u projektu: Kako odabrati svoj poziv ,,OD IDEJE DO VRIJEDNOSTI“,  u organizaciji naše najstarije škole, EKONOMSKE.

U ovom projektu je učestvovalo 10 Banjalučkih osnovnih škola, ukupno 634 osnovca.

Izložba radova i slogana koji su bili rezultat projekta ,,Od ideje do vrijednosti“  bila je postavljena u našoj školi, u sali 13 tokom trodnevnog obilježavanja jubileja.

Bilo je pravo zadovoljstvo pratiti oduševljena lica posjetilaca, učesnika u projektu, njihove dosjetke i duhovite komentare pri pronalasku svog rada i prepričavanje utisaka koje su stekli tokom realizacije projekta.

 

Članovi žirija u sastavu:

 

 • akademik, dr Sokol Sokolović – predsjednik
 • profesor Dijana Jović, diplomirani ekonomista,  – član
 • Maja Simić, magistar ekonomije – član
 • mališani: Marko Stupar, Marko i Una Kljajić

su, nakon analize svih radova, po unaprijed utvrđenim kriterijumima, donijeli  odluku i proglasili najuspješnije radove.

 

Po ocjeni žirija:

 

Prvo mjesto je pripalo učenicima predstavnicima Osnovne škole ,,Petar Petrović Njegoš“

Članovi tima: Ivana Markić, Mirković Ana, Mirković Jovana, Mišić Anđela

 

 

 

Drugo mjesto su zasluženo osvojili učenici Osnovne škole ,,Ivan Goran Kovačić“

Članovi tima: Dejan Marjanović, Ivana Tešanović, Marija Gajić, Vladimir Arsić, Aleksandra Raljić

Treće mjesto je pripalo timu koji su činila dva učenika iz Osnovne škole ,,Petar Petrović Njegoš“.

Članovi: Filip Petričić, Marko Jovanić

 Nagrade našim pobjednicima uručila je, u prisustvu uprave Škole i Univerziteta, koordinator projekta, profesor Dijana Jović:

 • za prvo mjesto, DIPLOMU, novčanu nagradu u iznosu od 200 KM, majice sa dizajnom koji je rezultat učeničke ideje;
 • za drugo mjesto,DIPLOMU, novčanu nagradu u iznosu od 100 KM;
 • za treće mjesto, DIPLOMU i umjetničku sliku čiji je autor predsjednik našeg žirija, akademik, dr Sokol Sokolović.