Održana je debata na temu ,,Žene mogu biti jednako uspješne u poslovnom svijetu kao i muškarci“.

U nastojanju da na inovativan način predstavimo brojne društvene teme i pokažemo da svaki stav može imati dvije strane, da mišljenja mogu biti različita, ali da kultura dijaloga zahtijeva ista pravila, u utorak,10.3.2015. godine u ugodnom ambijentu našeg Amfiteatra održana je debata na temu ,, Žene mogu biti jednako uspješne u poslovnom svijetu kao i muškarci“.

Učenici, profesori i prisutni gosti sa vidnim interesovanjem su dočekali i pozdravili učesnike debate.

Nakon pozdravne riječi našeg moderatora, gospodina Borisa Bjedova, koji nas je uveo u prvu javnu debatu, uslijedio je poziv našim debatantima, predstavnicima oponentnih pozicija da predstave članove svojih ekipa.

Poziciju afirmacije predstavila je Dajana Kuzmanović, a poziciju negacije Neven Mikača.

Da sve protekne u najboljem redu i da naši debatanti ne odstupaju od pravila, pobrinuo se tročlani žiri: prof. dr Ilija Džombić, prof. Saša Lazić i prof. Igor Šabić, dipl. pravnik.

Nakon žučne i zanimljive rasprave, koja nikog u publici nije ostavila ravnodušnim, uslijedila su pitanja našeg stručnog žirija.

Debatanti su se odlično snašli, ali je naš stručni trio, ipak, obrazlažući detaljno svoju odluku, dao glas za, po njihovom mišljenju, bolju ekipu. Svoje glasove dala je, naravno, i publika. Ovaj put, žiri je bio više naklonjen afirmacijskoj grupi.

 

Ova Debata je podstakla publiku na razmišljanje, a debatante na inicijativu da istražuju i prikupljaju argumente za narednu zanimljivu temu.