Profesor DANIJEL KOZARAC predstavio inovaciju „SAVREMENI SISTEM ZAŠTITE BANKOMATA“

  • Post category:Vijesti

U ponedeljak, 24.04.2017. godine, u 13:00 časova, u Amfiteatru PIM UNIVERZITETA, profesor Danijel Kozarac  je predstavio inovaciju na temu: „SAVREMENI SISTEM ZAŠTITE BANKOMATA“.

Podizanje novca sa bankomata dio je naše svakodnevnice, a svako od nas želi da se osjeća bezbjedno u smislu zaštite svog računa. Međutim, često nismo ni svjesni da postoji veliki broj metoda napada na naš bankovni račun prilikom podizanja gotovine sa bankomata.

 

Zainteresovana publika upoznala se sa različitim metodama mogućih napada na njihove kreditne kartice, a imali su priliku da vide inovaciju mladog profesora Danijela koja im pruža mogućnost za veću bezbjednost i zaštitu.

Neke od metoda napada koje je profesor istakao su:  SKIMMING, MAN IN THE MIDDLE, UREĐAJI ZA SKENIRANJE, ONLINE HACKING, ZLI BANKOMATI…

U cilju veće bezbjednosti i zaštite, ova originalna inovacija predstavlja posebno napravljen bankomat koji prilikom svake otkucane tipke, nasumično mijenja raspored brojeva i boja u kolonama. Na većoj daljini je skoro nemoguće da se vidi display. Prilikom ukucavanja PIN-a brojevi se dodatno šifruju.

Učenici naše ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE, na čelu sa profesorom Kozarcem, su ovaj projekat predstavili i na „INOSTU MLADIH 2017“. Projekat je nagrađen bronzanom medaljom i plaketom.