Učenici Medicinske škole SC „Ljubiša Mladenović“ posjetili Gerontološki centar Banja Luka

  • Post category:Vijesti

U ponedeljak, 5. juna 2017. godine, u sklopu praktične nastave, učenici I i II razreda Medicinske škole Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“, u pratnji prof. Stele Čivčić, posjetili su Gerontološki centar u Banjoj Luci.

Dočekalo ih je ljubazno osoblje na čelu sa Glavnom sestrom Ustanove gosp. Nadom Jukić.

Učenici su mogli da se upoznaju sa strukturom organizacije i timom koji brine o zdravlju i zdravstvenoj njezi 311 korisnika usluga Gerontološkog centra, koliko ih se u Centru trenutno nalazi. Čine ih:

–          lica koja vole da se druže i mogu sami da se brinu o sebi – pokretne osobe,

–          lica koja su bolesna, ograničena u kretanju, kojima je potrebna njega i pomoć,

–          potpuno nepokretne osobe kojima je potreban 24-satni nadzor i

–          psihički izmijenjena lica koja su smještena na Odjelu u Dragočaju.

Ova posjeta je bila prilika da se učenici upoznaju i sa procedurama zdravstvene njege i svakodnevne fizikalne terapije, neophodne starijim polupokretnim i nepokretnim bolesnicima, ali i sa nastojanjima osoblja da kreira prijatnu i toplu atmosferu koja boravak u ovoj instituciji čini ugodnim.

Organizacija izleta, svečanosti povodom praznika, druženja, šetnje, različite radionice koje kreiraju i vode psihoterapeuti, kao i predivno uređen okoliš, cvijetnjak i iznad svega srdačnost osoblja Doma doprinose osmijesima koje smo mogli vidjeti na licima naših sugrađana starije životne dobi, smještenih u ovoj instituciji.

Još jedno novo iskustvo za naše učenike i spoznaja o vrijednosti i značaju humanog poziva zdravstvenog radnika.